piątek, 29 stycznia 2016

Omlet chlebowy

Sposób na czerstwe pieczywo!





Zachciało Ci się jajecznicy z kanapką, ale chleb jest już niezbyt świeży? A może znudziła Ci się typowo przyrządzane jajka? Maluch wcina same jajka, kanapek nie? Mój miał taki etap, wtedy wpadłam na pomysł połączenia składników. Od tamtej pory omlet chlebowy stanowi u nas opcję szybkiego, niebrudzącego śniadania.

Porcja na 2 osoby:

3 składniki
  • 4 jajka (większe sztuki, jeśli małe to 5)
  • 4 małe kromki chleba (lub 2 duże)
  • pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania
  1. Chleb kroimy w kostkę.
  2. Szczypiorek siekamy.
  3. Mieszamy szczypior, chleb i jaja.
  4. Od razu wylewamy na patelnie z nieprzywierającą powierzchnią, „smażymy” na „wolnym ogniu”.
  5. Przewracamy delikatnie na drugą stronę i „smażymy” krótko. 

Dobre dla
Maluchów i dorosłych na śniadanie. Nada się na początek dla bobasów zaczynających samodzielne jedzenie, pod warunkiem, że chleb będzie dobrej jakości. Łatwe do uchwycenia przy BLW. Świetne do trenowania jedzenia widelcem (po pokrojeniu przez rodzica)!


Urozmaicaj przepis
  • przypraw swoimi ulubionym przyprawami np. papryką słodką, czosnkiem, świeżymi ziołami, pieprzem
  • zamiast szczypiorku może być pietruszka
  • możesz zmniejszyć ilość chleba i dorzucić warzywa, np. pomidora
  • wersja na bogato może zawierać posypanie żółtym serem :) 

Moje rady

  • chleb możesz pokroić na większe kawałki, omlet będzie bardziej zbity
  • zanim posolisz, pamiętaj, że chleb sam w sobie zawiera już sól (maluchom nie solimy)
  • jeśli nie masz odpowiedniej patelni, możesz zapiec w piekarniku

Będzie mi niezmiernie miło jeśli zalakujesz fanpejdża na FB, udostępnisz post lub skomentujesz. 
Wtedy wiem, że jesteś, czytasz i dajesz mi sygnał do działania :).


1 komentarz :

  1. No proszę! Nie wpadłabym żeby taki omlet zrobić a tu praktyczne i ciekawe wykorzystanie średnio świeżego chleba! Na bank przetestuje :)

    OdpowiedzUsuń